Als Christen zijnde zijn we vaak geneigd om niet te veel met kleding bezig te zijn. Veel Christenen kleden zich ingetogen en misschien zelfs wel een beetje braaf. 😉 Want kleding is iets materialistisch, iets aards. Toch? Maar wat als we jou vertellen dat je als Christen juist de mogelijkheid hebt om door kleding je vreugde te tonen? Want zelfs de Bijbel spreekt positief over mooie kleding.

‘Draag altijd vrolijke kleren’ – Prediker 9:8

Kijk ook maar eens naar spreuken 31. Daar gaat het over een vrouw die de Heere vreest en leeft voor Hem. Deze vrouw kleedt zichzelf en haar gezin in ‘fijn linnen en purper’. Purper was in die tijd enorm kostbaar, wat betekent dat zij zich dus kleedt in kostbare, mooie kleding. Je vrolijk en mooi kleden mag dus. Maar weet dat het belangrijkst is dat je de Heer liefhebt en voor hem wilt leven. Op deze manier krijgt jezelf mooi kleden plotseling een heel andere betekenis. 

Want wat is dat eigenlijk, je mooi kleden? Jezelf mooi kleden is kleding dragen die bij jouw persoonlijkheid past, bij jouw uitstraling. Jezelf mooi kleden is je verzorgd kleden, laten zien dat jij zorgt voor het lichaam dat je gekregen hebt en dat je dat lichaam waardeert. Maar jezelf mooi kleden is niet alleen dat. Jezelf mooi kleden is ook kleding dragen die eerlijk en rechtvaardig gemaakt is. Met oog voor de aarde, maar ook onze medemens. 

“Omdat God u heeft uitgekozen, omdat u Zijn heilige bent en Hij u liefheeft, moet u zich kleden in innig medeleven, in goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld.” – Efeziërs 4:31-32

Wij dagen je uit; denk eens na over de vraag ‘What would Jesus wear?’. In ieder geval geen kleding die oneerlijk is gemaakt, zo schrijft ook fairrebel.com. Jezus koos namelijk altijd voor rechtvaardigheid. Hij stierf om recht te doen aan jou en mij, hij gaf zijn leven daarvoor. Dat kostte Hem alles. De vraag is wat het ons mag kosten om op het gebied van onze kleding keuzes te maken die passen bij het Christelijke geloof dat wij belijden. 

Want even wat feitjes op een rij:

  • In Ethiopië krijgen kledingarbeiders minder dan 860 birr (26 euro) per maand, in plaats van de 5090 birr (158 euro) die minimaal nodig is voor gezond en voedzaam eten, huisvesting, kleding, medische kosten, scholing, transport etc. (De Correspondent)
  • Gedwongen of onderbetaald overwerk, (seksuele) intimidatie, beperkingen rondom toiletbezoek, het niet kunnen zorgen voor de eigen kinderen door de lange werkweken en zelfs beperkingen in het mogen trouwen of krijgen van kinderen komen soms tot regelmatig in de kledingindustrie. (Eva)
  • Er werken 1,3 miljoen kinderen onder de 14 jaar in Myanmar, 17% van hen werkt in de textielindustrie. 

Schokkende feiten die je misschien al best wist. Wil je je hier meer in verdiepen? Kijk dan eens de documentaire “The true cost” of de serie “Genaaid”. 

Als Christen zijnde willen wij eigenlijk wel recht doen aan degene die onze kleding gemaakt heeft. Wij zijn immers allemaal broertjes en zusjes van elkaar. Wat als die persoon die jouw kleding in elkaar zet nu tegenover jou zou zitten? Natuurlijk vinden we dan dat diegene recht heeft op een koffiepauze, een toiletbezoek en normaal salaris. Waarom voelt het dan minder als een probleem wanneer die persoon duizenden kilometers verderop woont? 

Ons punt in duidelijk, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat nu eigenlijk, jezelf écht mooi kleden? Want naast dat nieuwe kleding van duurzame merken lang niet voor iedereen betaalbaar is, gooien veel merken tegenwoordig ook maar raak met de termen ‘duurzaam’ en ‘fair’. 

“Voor de kids probeer ik altijd eerst tweedehands op zoek te gaan en daarna vul ik aan met nieuw.”  – Arianne

Dit zijn onze tips: 

Doe onderzoek en lees jezelf in.

Geef jezelf de tijd en ruimte om te groeien en om te onderzoeken welke manier van duurzaam en fair shoppen bij jou past. Deels tips met anderen en ga gerust het gesprek aan. Veel merken gooien er tegenwoordig op los met termen als duurzaamheid, fair, organic en groen. Maar dit is niet altijd even juist. Hoe transparanter een merk ik wat betreft materialen en herkomst, hoe vaker het goed zit. Onderaan deze blog vind je nog wat tips om je in hierin te verdiepen. 

Ken je kast en jezelf. 

Een van de eerste plekken waar je duurzame kleding kunt vinden, is je eigen kast! Hoe langer je doet met de kleding die je al hebt, hoe beter. Zoek je kledingkast een keer helemaal uit en bekijk wat voor items je dan echt nog mist. Weet wat je stijl is en wat je echt draagt en investeer een keer in een kleur-/stijladvies. Dit voorkomt miskopen. 

Shop tweedehands of ruil 

Tweedehands of geruilde kleding zijn twee van de meest duurzame opties als het aankomt op het vernieuwen van je garderobe. Op deze manier bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe kleding te maken. De items krijgen een langere levenscyclus en het heerlijke gevoel dat jij gewoon blij bent met iemands afdankertje. 😉 Er zijn ook verschillende merken die hier goed op inspelen. Zo heeft King Louie in hun winkel in Amsterdam een rek staan waar je jouw gedragen King Louie items gratis mag omruilen voor het ingeleverde items van iemand anders. Ontzettend goed bedacht! 

Don’t kill your darlings 

Wist je dat bijna iedereen zijn kleding vaker wast dan nodig is? Dit is natuurlijk zonde want de stoffen gaan veel langer mee als je ze minder vaak wast. Daarnaast kost het ook nog veel energie en water. Gelukkig kunnen we onze was-impact gemakkelijk beperken. Lees bijvoorbeeld altijd eerst het waslabel van een item en volg de wasinstructies. Of was je kleding binnenstebuiten. In verschillende boeken en blogs zijn nog veel meer tips te vinden. Kijk onderaan deze blog voor onze leestips. 

Repareer je kapotte items

Is de rits van je favoriete broek kapot of zit er een gaatje in je trui? Laat dit dan repareren of repareer het zelf als je dat kunt. Zo doe je langer met je kleding en hoef je niet direct een nieuw item te kopen.  

Mix & Match 

Creëer een garderobe met alleen kledingstukken van kwaliteit die goed passen bij jouw figuur en jouw stijl. Door de goede kwaliteit zal je met de basis items seizoenen lang kunnen doen. Een goede manier om een duurzame garderobe op te bouwen is het aan de slag gaan met een capsule wardrobe. Een capsule wardrobe bestaat uit ongeveer 30 kledingstukken van perfecte basics die bij elkaar passen. Op deze manier zijn alle items in je garderobe bij elkaar te dragen. Dit scheelt je veel tijd, want geen keuzestress. Houd je stiekem toch wel erg van een printje? Ook dat kan in de capsule wardrobe gewoon hoor. Mix & match er lekker op los en creëer zo je eigen stijl! 

“Ik heb niks om aan te doen = ik kan geen keuze maken uit alle kleding die ik heb hangen.” 

Denk je nu na het lezen van deze blog; “Maar wat heeft het voor zin? In mijn eentje heb ik toch geen invloed.” Probeer dan maar eens een nacht te slapen met 1 mug in de kamer. Dan kun je zien hoeveel invloed 1 persoon (of beestje) kan hebben! We sluiten de blog af met onze lees en luister tips. Wil je de lijst aanvullen met jouw tips? Laat gerust een reactie achter onder deze blog! 

Social media: 

  • When Sara Smiles – https://www.instagram.com/when_sara_smiles/
  • Project Cece – https://www.instagram.com/project_cece/
  • Fair Friday – https://www.instagram.com/fair_friday/

Podcast:

  • FairRebel podcast 
  • Goed Genaaid “De klere podcast” 

Boeken:

  • Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot
  • A sustainable wardrobe – Stephanie van den Sigtenhorst 

Documentaire:

  • The true cost 
  • Genaaid 

Join the discussion 43.603 Comments