‘’Accepteer de ander zoals diegene is, wees er voor de ander, dan krijg je er zoveel voor terug.’’

Gertine (links) is 30 jaar, getrouwd, moeder van 3 kinderen (6, 4 en 0 jaar), geboren in Nijkerk en woont sinds haar twaalfde in Barneveld. Jeannette (rechts) is 35 jaar, getrouwd, moeder van 2 kinderen (6 en 3 jaar) en geboren en getogen in Barneveld.

In elke vriendschap zitten lessen voor een andere vriendschap, dat was onze inspiratie om deze maand op zoek te gaan naar twee vriendinnen. Gertine & Jeannette delen graag hun verhaal met ons!

Gertine en Jeannette kennen elkaar door hun dochters, zij zitten bij elkaar in de klas. Midden in de lockdown zijn zij elkaar voor het eerst tegengekomen in de wijk, ze wonen namelijk nog geen 100 meter van elkaar af, op hetzelfde hofje. Ze kennen elkaar nu bijna 2 jaar en hebben een bijzondere vriendschap.

Gertine: ‘’Ik was zwanger van de derde, toen ik met 16 weken thuis kwam te zitten en zoveel mogelijk rust moest houden, hierin heeft Jeannette mij enorm geholpen. Ze bracht vaak mijn dochter naar school en haalde haar weer op. Vanaf toen is onze vriendschap gegroeid en zoeken we elkaar altijd op. We spreken en/of appen elkaar bijna elke dag.’’

Jeannette: ‘’Vanzelfsprekend vind ik dat, elkaar helpen.’’

Wat bewonder jij in de ander?
Gertine: ‘’Ik vind het heel knap hoe Jeannette puur voor zichzelf en haar gezin kiest en echt lak kan hebben aan anderen. Jij kijkt zo goed naar wat jij en je gezin aankan, hier ben ik nog veel onzekerder in en wil ik graag in leren. En jullie vieren kleine dingen groot, dat vind ik heel leuk! Bijvoorbeeld een kraamfeestje toen bij jullie kuikentjes werden geboren. De kinderen worden daar zo blij van, echt herinneringen die ze gaan onthouden.

Jeannette: ‘’Ik heb veel bewondering voor Gertine haar doorzettingsvermogen na alles wat zij in de afgelopen twee jaar heeft meegemaakt.

Waarin lijken jullie op elkaar?
‘’We houden allebei van bakken, Gertine met en Jeannette zonder suiker. 😊 Veel grotere verschillen dan dit zijn er niet tussen ons, haha’’ We zijn beide control freaks en houden van gezelligheid, lekker normaal; niet over de top.

Gertine en Jeannette zijn allebei hoog sensitief en worstelden hier allebei erg mee. Dingen waar Jeannette zich heel erg alleen in voelde, herkent Gertine enorm. Hierover appen en praten ze veel met elkaar en herkennen dit ook altijd. We voelen elkaar zo goed aan en begrijpen het van elkaar. Hierdoor staan we niet alleen, dat wij elkaar zijn tegengekomen moet echt zo zijn!

We herkennen ook veel in elkaars kinderen, zij voelen zich helemaal thuis bij de ander. Onze mannen lijken ook extreem op elkaar, nuchtere Hollandse mannen.

Wat betekent vriendschap voor jullie?
Jezelf kunnen zijn en je niet mooier voordoen. Wederzijds respect en je kwetsbare ik kunnen laten zien. Dit laatste is bijzonder, want dat hebben we nog niet zo vaak ervaren in een vriendschap. Je wordt begrepen door de ander; daardoor is er veiligheid en kunnen we echt onszelf zijn. Je niet schamen voor elkaar, samen kunnen lachen en huilen. Hulp accepteren van elkaar en met elkaar meedenken. Voor elkaar klaar staan: we hoeven maar te appen en zijn er voor elkaar, we laten bij wijze van spreken alles uit onze handen vallen.

Hoe staat het geloof centraal in jullie vriendschap?
Wij hebben het niet per se met elkaar over het geloof, maar door het geloof hebben wij het vertrouwen: onze kinderen laten we met een veilig gevoel bij elkaar, omdat je weet dat God bij de ander ook zo belangrijk is en het middelpunt heeft.

We merken het aan de dingen die we voor elkaar doen. Geloof is voor ons heel belangrijk en we proberen er echt naar te leven. Het geloof wordt overal bij betrokken en dat voel je ook.

Door het geloof zijn we wie we zijn en daarin hebben we elkaar gevonden, dit moet zo zijn en daardoor accepteren we elkaar ook zoals we zijn. We bidden voor elkaar wanneer de ander het moeilijk heeft, ook hierin ben je er voor elkaar. Ook de kinderen bidden voor elkaar. Zo leven we enorm met elkaar mee. Zo mooi ook om te zien hoe ze vol overgave mee zingen aan de keukentafel. We geven de kinderen ook mee hoe een ruzietje weer goed te maken, zoals Jezus ons dat heeft geleerd. Daarna danken we hiervoor, we hebben elkaars kinderen echt in ons hart gesloten.

Wat willen jullie meegeven aan alle volgers van ZIJ?
Waar onze hele vriendschap uit bestaat: ‘’Accepteer de ander zoals diegene is, wees er voor de ander, dan krijg je er zoveel voor terug.’’

En dat zo’n verdiepende vriendschap ook na je 30e nog kan ontstaan! Wij kunnen ons best wel eens eenzaam voelen en hadden nooit verwacht zo’n vriendschap te krijgen. Ergens steekt het toch; door onze hoog sensitiviteit hebben wij nooit een grote groep vriendinnen gehad en mijden we drukke plekken ook liever, dat kost namelijk enorm veel energie. Nu heb je gewoon iemand waar je, je dingen eerlijk mee kunt delen en bij wie je voor 100% jezelf kunt zijn!

Join the discussion 22.902 Comments