Ondernemer zijn en Christen zijn ….

Is dat anders? Nee natuurlijk niet! En toch ook weer wel.. Het laat ons ondernemen op een eerlijke manier. En dat moet in alles doorwerken!

In ons hele leven maken we keuzes. De ene keus is groter dan de andere. En in alle grote keuzes speelt mijn geloof een rol; wat heeft het voor gevolgen voor de toekomst? Van mij, van mijn dierbaren, wat is Gods plan hierin.

Zo is dat ook in het runnen van een bedrijf. Mijn dierbaren, mijn naasten, dat zijn zeker ook mijn personeelsleden. Hierin kiezen wij bewust voor een werkplek waar iedereen welkom is. Wij werken met mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Ook met een beperking kan je je eigen unieke plekje midden in de maatschappij innemen! Je hoort er helemaal bij! Dat vraagt soms om aanpassingen. Je hebt er rekening mee te houden dat dingen niet altijd zo soepel gaan als je zou willen, je hebt rekening te houden met werktempo, je moet dingen soms blijven herhalen. Maar het is zo mooi om te zien hoe mensen kunnen opbloeien als ze weten dat ze er mogen zijn.

Ook bij het personeel wat begeleid en zelfstandig werkt kijken wij graag verder als leeftijd, handicap of problemen; het gaat om inzet en motivatie.

De producten waar wij in handelen komen natuurlijk niet van de plaatselijke boer om de hoek. De meeste producten komen uit de landen rond de evenaar. Toch willen wij hierin ook bewuste keuzes maken voor mens en milieu. Wij proberen goede rentmeesters te zijn! Dat betekent weer dat je keuzes moet maken. En dat valt niet altijd mee. Want wat is eerlijk? En hoe transparant is dat? En natuurlijk de prijs… zijn mijn klanten bereid een hogere prijs te betalen omdat dat product dan toevallig eerlijker zou zijn… Concurrentie ligt natuurlijk altijd om de hoek!

Toch proberen wij zoveel mogelijk te zoeken naar producten met het verhaal. Zo verkopen wij koffie die echt rechtstreeks vanuit Costa Rica komt. Koffie die het verhaal van de boer echt kan vertellen. Direct trade in de meest pure vorm! Zwarte koffie, een van de koffiemerken die wij verkopen en schenken, heeft direct contact met alle boeren, voert de groene koffie zelf in en zorgt dat alle boeren daar een eerlijke prijs krijgen. En voor ons het belangrijkste; het is van hoge kwaliteit. Dat is namelijk vaak nog

wel een dingetje. We willen graag allemaal goed doen voor mensen die het nodig hebben maar het ontbreekt zo vaak aan kennis. En ik wil graag bewuste keuzes maken maar wil daarbij niet inleveren op kwaliteit! Kennis is de sleutel tot succes en dat begint al bij de bron!

Ook rond chocolade is natuurlijk altijd veel te doen en wat daarbij vooral opvalt is dat het lastig is om daarin helemaal transparantie te kunnen verwachten. Wij werken bewust met chocolade van Callebaut uit het Horizon programma. Dat is traceerbare chocolade waarbij de mens centraal mag staan. We mogen erop vertrouwen dat het goed is. Maar juist in de chocolade producerende landen ontstaan ook veel nieuwe, eigen, concepten. Single originals, compleet van bean to bar. Vaak hele mooie projecten met een prachtig gedachtengoed! En toch blijft de verkoop hiervan wat achter in onze winkel. Het is duurder en “maar gewoon” een reep chocolade terwijl onze winkel ook vol ligt met persoonlijke, door onszelf handgemaakte spullen. Een lastig dilemma!

En dan de labeltjes… Biologisch, fair trade, rain forest alliance, het klinkt allemaal zo mooi maar is dat leidend? Nee, niet per definitie! Het zijn voor de boeren dure labels om te mogen en kunne voeren maar het levert niet altijd zoveel op. Ook hierin geld voor mij, het verhaal is belangrijker. Zo kunnen theeën bijvoorbeeld volledig fair trade zijn, als er iets wordt toegevoegd waar geen certificering voor bestaat mag het al niet meer zo genoemd worden. Het vraagt dus om verder te kijken dan je neus lang is. Het vraagt om kennis vanuit de bron. Uitzoeken waar je voor staat, waar het leverende bedrijf voor staat en kiezen…

Kiezen met je hoofd en je hart! Het begint tenslotte allemaal bij de Bron….

 

Christa Lagerwerf. Mede eigenaar en professioneel Barista bij Choco & Zo Barneveld.

Join the discussion 7.906 Comments