Hoe zit het met jouw goede voornemens, gaan ze nog lekker of zijn ze al mislukt? Uit onderzoek blijkt dat 92% van de goede voornemens mislukken. Dit is waarschijnlijk omdat goede voornemens van jezelf moeten. Je kan het jezelf natuurlijk een stuk makkelijker maken door je goede voornemens anders te formuleren:

 • Werk met concrete en haalbare doelen
 • Schrijf ze op een positieve manier op
 • Beloon jezelf

Wat zegt de bijbel eigenlijk over goede voornemens? We kunnen samen met God onze goede voornemens aangaan. Spreuken 19: 20-21 ‘Luister naar raad, laat je onderwijzen. Uiteindelijk maakt het je wijs. Een mens maakt allerlei plannen, wat wordt uitgevoerd is het plan van de Heer.’

Natuurlijk zal het dan niet altijd makkelijk zijn en zullen er verleidingen en tegenslagen op je pad komen. Laat je hier dan niet door verslaan, maar pak de draad weer op. Romeinen 12:21 ‘Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.’

Starten in het nieuwe jaar is een extra duwtje in de rug, maar het is nooit te laat om (opnieuw) te beginnen! Wij hebben een paar leuke tips voor jou:

 1. Luister iedere week een inspirerende of leerzame podcast
 • Bakkie Hoop, een podcast vanuit Hervormd Barneveld.
 • Eerst dit, een korte overdenking van ongeveer 10 minuten om je dag te beginnen.
 • De Stem, Vervolgde Christenen die hun verhaal delen.
 • Zij Lacht, Inspirerende vrouwen van wie je meer kan leren over God worden geïnterviewd.
 1. Lees iedere dag een stukje uit een dagboek
 • Gods genade elke dag, een 365 dagendagboek voor Christenvrouwen bevat overdenkingen, afgewisseld door quotes en korte gebeden.
 • Zij lacht dagboek, korte overdenkingen die eigentijds zijn en geschikt om overal te lezen. Iedere overdenking wordt afgesloten met een ‘aan de slag’ zodat je wordt uitgedaagd om de boodschap mee te nemen.
 • Moeskruid, een gids voor stille tijd voor vrouwen van vandaag.
 • Een nieuwe dag, dit dagboek gaat over herstel vanuit God en in het alledaagse leven. In dit dagboek leer je met Gods hulp stappen te zetten.

Al deze dagboeken zijn verkrijgbaar bij de Wedloop in Barneveld. Deze zijn ook te bestellen via de webshop van Wedloop Barneveld.

 1. Werk aan je relaties

Matteüs 22:37-39 ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.’

 • Werk aan jouw relatie met God, je familie, vrienden, collega’s en gemeenteleden. 1 Tessalonicenzen 3:12 ‘Moge de Heer uw liefde voor elkaar en ieder ander groter maken, zodat uw liefde even overvloedig wordt als onze liefde voor u.’  Tip: Lees het boek ‘Laat je liefde werken’ van Danny Silk. Bouwen aan verbinding, effectieve communicatie en gezonde grenzen. Vanuit liefde reageren, dat valt niet altijd mee. Maar als je wilt bouwen aan gezonde relaties met God en met anderen is er geen andere manier dan te leren hoe je vanuit liefde kunt reageren.
 • Daag jezelf uit en geef iedere dag een compliment of glimlach aan iemand!
  ‘Today, give someone one of your smiles, it might be the only sunshine they see all day.’
 1. Zorg goed voor je lichaam

1 Korinthe 6:19-20 ‘Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent? U bent immers duur gekocht. Verheerlijk daarom God in uw lichaam en in uw geest, die van God zijn.

Zoals je in de Bijbeltekst hierboven leest hebben we van God de opdracht gekregen om goed voor ons lichaam te zorgen en Hem eer te bewijzen met ons lichaam. De heilige Geest woont in jouw lichaam. Redenen genoeg om extra aandacht te besteden aan jouw ‘tempel’.

 • Zorg voor voldoende beweging. Dit kan natuurlijk op allerlei manieren. Vind je dit lastig? Begin dan met een dagelijkse (korte) wandeling. Tip: Luister dan direct naar een podcast tijdens het wandelen, de tijd gaat daardoor veel sneller. Door met iemand anders te wandelen krijg je vaak ook mooie gesprekken. Tegenover voldoende lichaamsbeweging staat voldoende lichaamsrust: ontspanning, stille tijd en een goede nachtrust.
 • Eet gezond en drink voldoende water. Dit betekent niet dat je direct een dieet moet gaan volgen, maar zorg dat je gevarieerd eet. Prediker 5:17a ‘Het is daarom, zo heb ik ingezien, goed en weldadig voor een mens wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet, en geniet van alles wat hij heeft verworven.’

Probeer een reële balans te vinden. Vraag jezelf wanneer je iets eet het volgende af: Voegt het iets toe aan de opbouw van mijn lichaam? Zo niet: eet het met mate, maar geniet er wel van! Zo ja: geniet alleen maar!

Wil je meer lezen over Gods oorspronkelijke voedingsplan en hoe we goed voor onze tempel kunnen zorgen? Het boek ‘Natuurlijk gezond’ van Don Colbert gaat over het maken van gezonde keuzes op het gebied van voeding en levensstijl, gebaseerd op Bijbelse waarheden. ‘Alles wat ons lichaam nodig heeft, is door God geschapen!’.

Wij hebben nog een opdracht voor jou: Lees Mattheüs 6:34 en Filippenzen 3:13 en 14.

Denk eens na over hoe deze teksten bij goede voornemens passen. Welke tekst spreekt je het meeste aan en waarom?

Join the discussion 46.125 Comments