Pluimen in de wind, wiegende bloemhoofdjes, geritsel van een struik. God is overal. Juist in de schepping. Voor mij is het zijn in de natuur als in gebed zijn met God. Je observeert het gedrag van insecten in je tuin en raakt verwonderd over zijn ingenieuze oplossingen voor bestuiving. Je snuift de heerlijke geur van een bloeiende roos op en raakt vervuld van Zijn prachtige schoonheid. Je staart naar een grote boom en bent je bewust van je afhankelijkheid van God. Je ziet de seizoenen wisselen en ervaart Gods aanwezigheid en Zijn leiding over de schepping.

Psalm 24 begint met ‘Van de Heer is de aarde en alles wat daar leeft, de wereld en wie haar bewonen’. We wonen hier niet alleen, maar met miljoenen andere wezens op deze aarde. God maakte de hemel en de aarde met alles wat er bij hoort en ‘zag dat het goed was’. God was zo blij met Zijn schepping, Hij is er trots op! Wanneer je deze woorden tot je door laat dringen, besef je dat het niet alleen om ons mensen draait, maar dat we onderdeel zijn van een veel groter geheel en dat we een hele belangrijke taak hebben gekregen. We kregen in Genesis 1 de opdracht mee om ‘te heersen over de aarde’ en in hoofdstuk 2 om de tuin van Eden te bewerken en erover te waken. Hoe kijk je naar deze opdracht? Wat is onze rol als mensen op deze aarde?

God gaf ons de schepping als cadeau. Hij gaf bomen, planten en dieren om van te eten. Hij creëerde verschillende ecosystemen waar elke soort (plant, dier, mens) een plek kan vinden. De kringlopen in de natuur, die Hij lang geleden schiep, geven nog elke dag wat nodig is. Meteoroloog Renier van de Berg noemt als voorbeeld hiervan in ‘Maak je Bijbel groen’ (boekje NBG) de tonnen Saharazand uit Afrika die elk jaar over de oceaan naar Zuid-Amerika waaien, om daar in regendruppels naar beneden te vallen. De mineralen die in dat zand zitten, dragen bij aan de groei van de bossen in het Amazonegebied. De natuur zit vol met deze kringlopen, het past allemaal perfect in elkaar. Dit is toch een ultieme oproep tot een duurzaam leven? Het streven om zo min mogelijk negatieve impact te hebben op deze kringlopen!

God spreekt in veel Bijbelse verhalen door de schepping heen. Denk aan de brandende braamstruik, de boom waar Jona onder schuilt, de zondvloed…    God en de schepping zijn één, ze zijn niet los van elkaar te zien. Als christenen kunnen we niet los van de schepping leven. Daarbij gaat het niet alleen om het consumeren van alles wat de schepping oplevert, maar des te meer om de verbinding met God die we juist daar ervaren.

Heeft het wel zin om bezig te zijn met duurzaamheid, terwijl de huidige aarde door de zondeval geen bestaansrecht meer heeft? Wat voor nut heeft het om biologische planten aan te schaffen, schoonmaakproducten zonder microplastics te gebruiken of op de fiets naar je werk te gaan, als onze aarde toch vergaat?

Er zal een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zijn. Met de opstanding van Jezus is God begonnen met het herscheppen van de aarde. Er is weer hoop, de Satan zal niet meer het laatste woord hebben, we zullen leven op een nieuwe aarde. Sommigen geloven dat de aarde helemaal verdwijnt en we in de hemel verder zullen leven. Er wordt in de Bijbel ook gesproken over Zijn koninkrijk op deze aarde. De hemel is geen plaats hoog in de lucht, het is Gods dimensie van wat wij zien als de gewone werkelijkheid (Maak je Bijbel groen, pagina 90).

Ik heb een grote passie voor bloemen. De prachtige vormen vol symmetrie, in een regenboog aan kleuren, soms met heerlijke geuren. Om duurzaam van ze te kunnen genieten heb ik veel planten in mijn tuin gezet, waar je van kan plukken. Een stukje schepping op de keukentafel! Heerlijk om bezig te zijn met de prachtige materialen die God aan ons geeft. Welke duurzame keuzes kan je maken in je tuin?

Kies voor biologische planten en bollen. Er wordt helaas veel vergif gebruikt bij de kweek van planten, wat de insecten in je tuin maar ook de kwekers zelf ziek maakt. Je kan dus echt een bijdrage leveren aan Gods schepping en van betekenis zijn voor je naaste, door te kiezen voor biologische planten en bloembollen. Deze vind je niet kant-en-klaar in het tuincentrum, daar moet je wel wat meer moeite voor doen. Je kan een bezoek brengen aan een biologische kweker of ga zelf aan de slag met zaaien! Kies ook voor biologisch zaad, want zelfs daar worden bestrijdingsmiddelen toegepast! Online zijn ook veel kwekers te vinden die biologische producten aanbieden. Geef als cadeau een vaste plant in plaats van een boeket of perkgoed (is eenjarig, veel bestrijdingsmiddelen!). Pluk bloemen uit je eigen tuin in plaats van een boeket van de bloemist. Heb je geen tuin of wil je eens wat anders, informeer dan naar biologische bloemen en kies voor bloemen van het seizoen. Deze zijn vaak in onverwarmde kassen gekweekt in Nederland en daarmee een betere keuze. Wil je meer leren over duurzaamheid in de tuin? Bekijk dan eens www.plukbloem.nl of volg me op Instagram. 

Wil je ook op een andere manier genieten van bloemen? Denk dan eens aan bloemen op je bord! Ik kweek eetbare bloemen zonder verwarmde kas en met gebruik van biologische potgrond en bemesting. Elk seizoen bloeit er weer iets anders. Bij Patisserie Puur en Passie in Barneveld kan je heerlijke naked cake bestellen met mijn bloemen. Een feestje om te zien en te proeven! Je kan via haar website een bestelling plaatsen. Wil je zelf aan de slag met eetbare bloemen? Van april tot aan de vorst is het mogelijk om eetbare bloemen te bestellen. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Ideeën voor duurzaamheid binnen onze kerk? Met de werkgroep ‘Groene Genade’ willen we duurzaamheid binnen onze gemeenschap voor het voetlicht brengen. We hopen het gesprek over onze zorg voor deze wereld binnen onze gemeente op gang te brengen. Heb je suggesties of wil je meedenken? Neem dan contact op.

Willine van der Niet

info@plukbloem.nl

Join the discussion 1.497 Comments

Leave a Reply