Voor deze blog gingen onze Ramona en Corine in gesprek met Betty die al jaren haar eigen wasmiddel maakt. 

“Wil jij bijdragen aan een blog over duurzame schoonmaakmiddelen?”
Euhm, nou, liever niet eigenlijk. Maar waarom denk je überhaupt aan mij?

 “Nou, jij maakt toch al jaren je eigen wasmiddel?”
Tja, dat is waar.. en met veel plezier! Maar verder weet ik vooral dat ik dit soort blogs vaak lastig vind. Je moet altijd zoveel en mag zoveel niet. En als je eens wat verder door graaft, blijkt informatie vaak niet te kloppen of maar deels waar te zijn.

 “Maar waarom schrijf je daar dan niet over, over je worsteling met dit thema?”
Tja, dat is een idee. Want jij worstelt misschien ook wel met de stappen die je kunt zetten om duurzamer te leven. Jij begint wellicht ook vol enthousiasme aan iets en geeft dan weer op, omdat het toch te lastig/duur/intensief is (of omdat je oude manier gewoon zo’n aantrekkelijk alternatief is). Het is voor mij soms net als goede voornemens aan het begin van het jaar: je legt de lat lekker hoog en blijkt er dan niet overheen te kunnen. Dat de-motiveert zo, dat je maar helemaal niet meer springt.

Maar er wordt wel van ons verwacht dat we goede rentmeesters zijn. En we willen allemaal graag dat onze kinderen en kleinkinderen ook op een leefbare wereld kunnen wonen…

Als we iets uit Gods woord kunnen leren, is het wel dat opnieuw beginnen bij Hem altijd mogelijk is. Dat heet genade! Daarom wil ik je aanmoedigen steeds weer een kleine stap te zetten, dan kom je vanzelf heel ver!

Ga ik je dan toch vertellen hoe je duurzaam kunt schoonmaken? Nee! Althans, niet door allerlei recepten voor schoonmaakmiddelen te geven, of te vertellen wat je wel en niet mag. Daar kun je al genoeg over vinden op internet. Het helpt allemaal, ongetwijfeld. Maar ik denk dat één maatregel het meest effectief is: minderen!

Deze blog gaat over schoonmaakmiddelen. Dus een paar suggesties:

Kan je handdoek een douchebeurt langer mee? En je kleding? Je sopje of (af)wasmiddel: wordt het niet net zo schoon als je de helft gebruikt? Zijn wegwerpdoekjes de beste oplossing? Moet de droger altijd aan, of hang je de was buiten?

Nu hoor ik je zeggen: “Dat is een druppel op een gloeiende plaat”. Klopt, dat is het mooie! Met elkaar kunnen we een hoosbui veroorzaken door allemaal één druppel te besparen! En met elke keer een druppeltje meer (of minder😉), houd je het zelf nog vol ook!

Ps: je eigen wasmiddel maken, is dat duurzaam? Qua zeep weet ik het niet. Maar ik gooi nooit meer een kartonnen doos of plastic fles weg en dat is zeker meegenomen!

Join the discussion 2.086 Comments

Leave a Reply